top of page

Ce este Realitatea Virtuală?

Realitatea virtuală (expresie provenită din engleză de la Virtual reality sau VR) se referă la ambianțe artificiale create pe calculator care oferă o simulare a realității atât de reușită, încât utilizatorul poate căpăta impresia de prezență fizică aproape reală, atât în anumite locuri reale, cât și în locuri imaginare.

 

Cele mai multe ambianțe sau împrejurimi reprezentate cu metodele VR oferă de obicei o anumită experiență vizuală a unei realități obișnuite, afișată ori pe un ecran de calculator, ori pe afișoare 3D (stereoscopice) speciale. Unele simulări includ însă și informații suplimentare destinate celorlalte simțuri umane, cum ar fi sunete, forțe exercitate asupra corpului utilizatorului percepute prin simțul tactil etc. Unele tehnologii mai avansate oferă și feedback mecanic la anumite mișcări, în special în aplicații medicale precum și la jocurile computerizate, astfel încât „cufundarea” mentală în lumea VR devine aproape atotcuprinzătoare. Alte aplicații oferă nu numai imagini ci și posibilitatea comunicării verbale; astfel ele pot crea chiar și o „teleprezență” sau și o „teleexistență” (desigur virtuale).

Conceptul de realitate virtuală

Aceste derivă din termenii de realitate și virtual. Virtualul presupune absența unor limite vizuale, palpabile. Practic este legat de imaginație și minte. Astfel, realitatea virtuală ar putea fi tradusă prin realitatea imaginativă, a viselor. Asta poate presupune multe opțiuni dar și o emulare specifică a realității.

 

Cum este creată realitatea virtuală

 

Cu ajutorul unui HMD (Head Mounted Display), reprezentând ecranul plasat la nivelul ochilor, integrat într-o cască de realitate virtuală, care poate fi echipată și cu căști audio, pentru o experiență puternic imersivă. Căștile VR pot fi utilizate cu un computer, un smartphone sau o consolă.

De ce să avem realitate virtuală?

 

Ce face ca dezvoltarea realității virtuale să merite cu adevărat? Potențialul de distracție este evident. Filmele sau jocurile video de tip imersiv sunt niște exemple bunicele. Însă realitatea virtuală are o serie de moduri de aplicare mult mai variate și serioase:

  • Arhitectură;

  • Sport;

  • Medicină;

  • Artă;

  • Entertainment;

  • Educație.

 

Realitatea virtuală poate conduce la descoperiri noi și captivante în domenii care au un impact direct asupra vieților noastre de zi cu zi.

 

Astăzi, când tehnologia abia începe să fie disponibilă publicului larg, VR-ul este cel mai des folosit în industria entertainmentului. Jocurile video sunt cele care beneficiază cel mai mult de aportul realității virtuale, în special cele care fac parte din genul FPS (First person shooter), dar și cele care simulează curse de mașini sau lupte cu avioane.

 

În industria filmului, realitatea virtuală este văzută mai degrabă ca un experiment. Însă, așa cum 3D-ul a devenit în ultimii ani un standard pentru marile blockbustere, este posibil ca peste mai mulți ani, când tehnologia va avansa suficient, noii cinefili să dorească să vadă filmele la 360 de grade.

 

Cei de la Oculus VR (nimeni alții decât creatorii HMD-ului Oculus Rift) au înființat chiar și un studio dedicat realizării filmelor pentru realitatea virtuală. Oculus Story Studio a reușit să creeze doar trei scurtmetraje animate, înainte să-și închidă porțile, în 2014, însă acestea pot fi considerate o operă de pionierat.

 

Pe lângă entertainment însă, realitatea virtuală poate avea un rol important în toate ramurile educației. Cea mai evidentă funcție este aceea de simulare, de care pot beneficia, de exemplu, viitorii piloți sau medici; astfel, stagiile de pregătire devin mai puțin periculoase, dar și mai puțin costisitoare.

 

Mai ales pentru elevii din primele cicluri de învățământ, VR-ul ar putea reprezenta un subiect de fascinație. În loc să citească din manuale de istorie pe care le consideră anoste, imaginează-ți că elevii ar putea să exploreze o reconstrucție virtuală a Romei din vremea împăratului Augustus sau a Parisului înainte și după Revoluția Franceză.

Chiar și artele plastice pot beneficia de pe urma acestei tehnologii, artiști din toată lumea putând realiza opere spectaculoase în realitatea virtuală, pentru a le transpune apoi cu ușurință în lumea reală.

Realitatea virtuală e deseori legată de aplicații care realizează imersiunea virtuală în medii vizuale 3D de înaltă fidelitate. Astfel de aplicații sunt de exemplu softwareul pentru CAD, hardwareul pentru accelerare grafică a afișării pe ecran, dispozitive montate pe cap (head mounted displays), mănuși electronice pentru baze de date, haine electronice cu diverse proprietăți și altele. Și miniaturizarea tehnologică permanentă a contribuit la popularizarea și răspândirea aplicațiilor VR.

 

Realizarea tuturor acestora este însă îngreunată de stadiul tehnologic actual: ar fi necesare procesoare și mai rapide, rezoluții grafice și mai mari, capacități de comunicație și mai înalte decât cele existente, și toate acestea la un preț acceptabil.

bottom of page